Wypoczynek letni 2012 r.

Jak co roku w czasie ferii letnich dzieci przebywały na turnusach profilaktyczno-leczniczych nad morzem  i w górach.

Nad morzem w miesiącu lipcu dzieci przebywały na turnusie w Domu Wypoczynkowym Mewa, w Ustce nadmorskim kurort, który we wczesnym średniowieczu był kaszubską osadą rybacką i jest idealnym miejscem na wypoczynek i oferuje wiele atrakcji. Obecnie klimat starej portowej osady znaleźć można jeszcze wśród rybackich domów; zachował się tu jeszcze układ uliczek średniowiecznej wsi, który posiada dużą wartość historyczną. Ośrodek Mewa znajduje się po zachodniej stronie Ustki, około 500 m od piaszczystej plaży, w pobliżu lasów sosnowych i bukowych, będących źródłem krystalicznie czystego powietrza. Łagodny morski klimat bogaty w jod korzystnie wpływa na zdrowie.

Urozmaicony program pobytu obejmował wiele pieszych wycieczek krajoznawczych m.in. promenadą nadmorską, na latarnię morską, ścieżką przyrodniczą „Orzechowska Wydma”. Na turnusie odbyła się również całodzienna wycieczka autokarowa do Krzemienicy, gdzie uczestnicy turnusu zwiedzali gospodarstwo agroturystyczne „Pasiekę Wędrowna Barć” - zapoznali się z otrzymywaniem miodu odmianowego, pyłku kwiatowego, kitu pszczelego, wyrobem świec z wosku pszczelego, jak również zwiedzali gospodarstwo typowo chłopskie z I połowy XIX wieku, zbudowane w systemie szachulcowym - unikalną w Europie zabudową zagrodową z drewnianych bali i gliny. Zajęcia sportowe i rekreacyjne odbywały się na plaży, boisku do gry w piłkę nożną i siatkówkę plażową. Liczne konkursy ekologiczne i prozdrowotne, zabawy i gry zespołowe, ognisko z pieczeniem kiełbasek oraz dyskoteki uatrakcyjniły pobyt dzieciom.

Na przełomie lipca i sierpnia  dzieci przebywały na turnusie w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym „Sedyko” w Dziwnówku położonym ok. 100 m od morza wśród lasów sosnowych, dzięki czemu czyste i wolne od zanieczyszczeń powietrze, sprzyja wypoczynkowi i regeneracji organizmu. Łagodny morski klimat wpływa korzystnie na górne drogi oddechowe, układ krążenia oraz tarczycę.

Urozmaicony program pobytu obejmował wiele pieszych wycieczek krajoznawczych, połączonych ze zwiedzaniem zabytków architektury. W czasie całodziennej wycieczki autokarowej do Międzyzdrojów zwanych "Perłą Bałtyku" dzieci spacerowały "Promenadą Gwiazd", zwiedziły gabinet figur woskowych oraz. Zajęcia sportowe odbywały się nie tylko na plaży, ale również na sali gimnastycznej z pełnowymiarowym boiskiem do gry w piłkę siatkową i koszykową; ponadto na powietrzu z wykorzystaniem stołów do tenisa. W programie liczne konkursy ekologiczne i prozdrowotne, zabawy i gry zespołowe, ognisko z pieczeniem kiełbasek oraz dyskoteki urozmaicały wypoczynek dzieciom.

W górach dzieci przebywały w miesiącu sierpniu na turnusie w Domu Św.Filipa, w miejscowości Kamianna, koło Nowego Sącza, www.filip.wedrowniczek.pl.

Ta malownicza miejscowość położona na terenie dawnego „Klucza Muszyńskiego” – dawnej własności biskupów krakowskich (pomiędzy Nowym Sączem a Krynicą) rozciąga się wzdłuż potoków Kamianna i Jaworzynka. Kamianna „kraina miodem płynąca” słynie z wyrobu pysznych miodów pszczelich, znana jest, jako Centrum Apiterapii, dziedziny medycyny, zajmującej się leczeniem i profilaktyką schorzeń za pomocą produktów pszczelich. Dom św. Filipa Neri, w którym znajduje się piękna kaplica, sąsiaduje z pasieką „BARĆ”, ze skansenem niezwykle ciekawych, starych uli. W Kamiannej jest kilka obiektów godnych zwiedzenia m.in. zabytkowy kościółek (była cerkiew) z bogactwem rzeźb Jana Stefaniaka, Dom Pszczelarza. KAMIANNA oferuje latem wiele atrakcji dla turystów. Przez miejscowość przebiegają trzy szlaki turystyczne, z których jeden prowadzi do samej Krynicy. Piękne, łagodne zbocza gór (Kamianna leży w dolinie) zachęcają do pieszych spacerów i dłuższych wędrówek po górach. Także amatorzy jazdy rowerem górskim znajdą miejsce, aby  znane od wielu lat uzdrowisko, zdrój; STARY SĄCZ - położony tuż koło Nowego Sącza z klasztorem i kościołem zakonu sióstr Klarysek, źródełkiem św. Kingi, rynkiem z zabytkową, drewnianą zabudową oraz nieopodal ołtarzem papieskim, zbudowanym przez miejscową ludność podczas pielgrzymki Papieża do Polski. Ponadto Muszyna - rozwijający się kurort, zdrój z ruinami zamku z XIV w., BEREST, POLAN - małe wioski z zabytkowymi cerkwiami, NAWOJOWA – ze stadniną koni i szkółką jeździecką.

Dom Św. Filipa w Ośrodku w Kamiannej dysponuje pokojami typu studio Dodatkowo dzieci do dyspozycji dzieci mają salę ze sprzętem RTV, świetlicę, wydzielone miejsce na ognisko i grill. Ośrodek posiada bogate zaplecze sportowe i rekreacyjne: stół do ping-ponga, 12 rowerów górskich+ 1 rehabilitacyjny, boisko do siatkówki, w sąsiedztwie  trawiaste boisko do piłki nożnej. Ośrodek prowadzi własną kuchnię, w której przygotowuje się pyszne posiłki zgodnie z tradycyjnymi recepturami kuchni polskiej. Dzieci bardzo chwaliły sobie te przysmaki. W dwóch jadalniach wszystkie posiłki, oprócz obiadu, wydawane były w formie „szwedzkiego stołu”. W programie zrealizowano ciekawe wycieczki piesze z przewodnikiem szlakami turystycznymi oraz spotkanie z leśniczym-ekologiem. Dzieci zwiedziły skansen uli poznały historię pszczelarstwa i bartnictwa w Polsce, rozpoznawały miody i je smakowały. W czasie plastycznych warsztatów dzieci wykonały dla siebie świece z wosku pszczelego. Niezwykle interesująca była wizyta w Gospodarstwie Ekologicznym u Państwa Heleny i Jana Czarneckich, połączona z degustacją „Redykołków” - serków regionalnych. Ognisko z pieczeniem kiełbasek, grill, konkursy z nagrodami, gry i zabawy oraz dyskoteki były ulubionymi przez dzieci punktami programu. Dużą atrakcję stanowiła całodzienna wycieczka autokarowa do Krynicy Górskiej, w tym zwiedzanie Pijalni Wód Mineralnych połączone z ich degustacją, odwiedzenie muzeum Nikifora Krynickiego, wjazd kolejką linową na Górę Parkową. W czasie turnusów realizowany był program terapeutyczny, pedagogiczny i edukacyjny opracowany Radę Naukową Fundacji. Więcej o tych programach znajdą Państwo w zakładce „Turnusy lecznicze”.

Informacja dodatkowa do wszystkich turnusów:

Istnieje możliwość wystawienia zaświadczenia o zakwalifikowaniu dziecka na turnus profilaktyczno-leczniczy dla zakładów pracy rodziców oraz Gminnych lub Miejskich Ośrodków Pomocy Społecznej.

„Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej”