Zimowisko 2013 r. Bardo

W czasie ferii zimowych dzieci przebywały na turnusie profilaktyczno-leczniczym w terminie 26.01 - 04.02.2013r. w Domu Wczasów Dziecięcych w Bardzie, ul. Polna 10, 57-256 Bardo.

Bardo to niewielkie, niespełna trzytysięczne miasteczko w południowej części  województwa dolnośląskiego – położone malowniczo w miejscu,  gdzie rzeka Nysa Kłodzka wijąc się szerokimi zakolami przebija się przełomem przez pasmo Gór Bardzkich. Zapierające dech w piersiach widoki, gęsta sieć szlaków turystycznych, ścieżek rowerowych, zespół obiektów pocysterskich oraz dominująca nad miastem i jego historią barokowa Bazylika Mniejsza sprawiają, że miejsce to łącząc tradycyjne funkcje pielgrzymkowe z walorami górskiej miejscowości turystycznej, posiada wszelkie atuty, aby stać się ośrodkiem turystki aktywnej, kulturowej i pielgrzymkowej dla Dolnego Śląska i nie tylko.www.bardo.pl

Dom Wczasów Dziecięcych mieści się w ładnym, neosecesyjnym pałacyku zbudowanym w 1910 roku. Budynek otoczony jest dużą ilością drzew, krzewów i trawników.  Tuż przy nim znajduje się park przeznaczony do zajęć sportowo-rekreacyjnych. Baza lokalowa składa się z dwudziestu siedmiu pokojów sypialnych 3 i 4 osobowych (każdym pokoju jest łazienka z ubikacją), dużej świetlicy do zajęć muzyczno-ruchowych, sali telewizyjnej, jadalni i szatni. Pokoje wyposażone są w tapczaniki, szafy, nocne szafki, półki wiszące i nocne lampki. Opiekę nad dziećmi sprawuje wykwalifikowana kadra pedagogiczna. Zdjęcia i opis ośrodka znajdziecie Państwo na stronie: www.dwdbardo.pl

Program turnusu był bardzo urozmaicony i ciekawy. Obok szeregu interesujących zajęć kulturalnych, rekreacyjno-sportowych, gier, zabaw, konkursów wędrówek i spacerów po okolicy szlakiem zabytków i szlakami turystycznymi oraz dyskotek do największych atrakcji programowych należały:

zajęcia plastyczne – malowanie odlewów gipsowych (ozdobne ramki, obrazki, maski), które dzieci dotrzymały na pamiątkę do domu,

spotkanie z miejscowym twórcą ludowym – rzeźbiarzem Panem Janem Giejsonem w jego pracowni-galerii. Artysta rzeźbi od ponad 40 lat. Jego podstawowym tworzywem prac jest drzewo lipowe, z którego powstają rzeźby monumentalne jak i mniejsze formy. Realizuje tematykę sakralną  jak i relikty dawnej wsi. Rzeźby Pana Jana znajdują się w muzeum etnograficznym we Wrocławiu, Krakowie, w zbiorach prywatnych w kraju i za granicą. Jest laureatem wielu konkursów i przeglądów a także członkiem stowarzyszenia twórców ludowych,

zajęcia przyrodnicze z pracownikami Nadleśnictwa Bardo,

gry i zabawy sportowo-rekreacyjne na śniegu i w świetlicy (tenis stołowy, piłkarzyki, bilard ),

wycieczka autokarowa do dawnej Kopalni Węgla Kamiennego w Nowej Rudzie,  w tym  zwiedzanie wystawy minerałów, zwiedzanie podziemnej Trasy Turystycznej „Kopalnia Węgla” - przejazd pierwszą w Polsce koleją podziemną z prezentacją historii noworudzkiego górnictwa węgla oraz dawnych maszyn i narzędzi  górniczych (w części podziemnej),

wycieczka autokarowa po Ziemi Kłodzkiej –

Twierdza Kłodzka: od 1960 roku uznana za zabytek i udostępniona turystom, zwiedzanie fortyfikacji, z bastionów górujących nad Kłodzkiem podziwianie panoramy miasta oraz gór otaczających Ziemię Kłodzką będącą Turystycznym Hrabstwem Sudetów, przejście  blisko kilometrem z ponad czterdziesto kilometrowej sieci podziemnych chodników minerskich rozciągających się pod stokiem bojowym Twierdzy,

Polanica Zdrój: park zdrojowy, pijalnia wody mineralnej oraz huta szkła artystycznego,

Duszniki Zdrój: Dworek Chopina, spacer po parku zdrojowym),

Kudowa Zdrój:  Muzeum Zabawek.

Dzieci otrzymały na pamiątkę płytkę CD ze zdjęciami z pobytu na zimowisku.

Więcej o zrealizowanym w czasie turnusu programie terapeutycznym, pedagogicznym i edukacyjnym opracowanym przez Radę Naukową Fundacji, znajdą Państwo w zakładce „Turnusy lecznicze”

„Dofinansowano ze środków

Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej”