ZIMOWISKO 2016

W czasie ferii zimowych w terminie 30.01 – 08.02.2016r. dzieci będą przebywały na turnusie profilaktyczno-leczniczym  w Domu Wczasów Dziecięcych w Bardzie, ul. Polna 10, tel.74/8171365, www.dwdbardo.pl

Bardo to niewielkie, miasteczko w Kotlinie Kłodzkiej. Zapierające dech w piersiach widoki, gęsta sieć szlaków turystycznych, zespół obiektów pocysterskich oraz dominująca nad miastem i jego historią barokowa Bazylika Mniejsza sprawiają, że miejsce to łącząc tradycyjne funkcje pielgrzymkowe z walorami górskiej miejscowości turystycznej, posiada wszelkie atuty, aby stać się ośrodkiem turystki aktywnej i kulturowej dla Dolnego Śląska i nie tylko.

Dom Wczasów Dziecięcych mieści się w pałacyku zbudowanym w 1910 roku. Budynek otoczony jest dużą ilością drzew i  krzewów. Tuż przy nim znajduje się park przeznaczony do zajęć sportowo-rekreacyjnych. Baza lokalowa składa się z dwudziestu siedmiu pokojów sypialnych 3 i 4 osobowych (każdym pokoju jest łazienka z ubikacją), dużej świetlicy do zajęć muzyczno-ruchowych, sali telewizyjnej, jadalni i szatni. Całodobową opiekę nad dziećmi sprawuje wykwalifikowana kadra pedagogiczna z Fundacji i z ośrodka. Zdjęcia i opis ośrodka znajdziecie Państwo na stronie: www.dwdbardo.pl

W programie obok szeregu interesujących zajęć kulturalnych, rekreacyjno-sportowych, gier, zabaw
i dyskotek należy:

Ø  zajęcia plastyczne – malowanie odlewów gipsowych (ozdobne ramki, obrazki, maski), które dzieci dostaną na pamiątkę do domu,

Ø  zajęcia przyrodnicze z pracownikami Nadleśnictwa Bardo

Ø  gry i zabawy sportowo-rekreacyjne na śniegu i w świetlicy (tenis stołowy, piłkarzyki, bilard),

Ø  wycieczka autokarowa do Złotego Stoku - zwiedzanie „Sztolni Gertruda”, „Chodnik Śmierci”, spotkanie z Gnomem w Chodniku Śmierci oraz jedyny w Polsce podziemny wodospad w „Sztolni Czarnej”,

Ø  wycieczka autokarowa po Ziemi Kłodzkiej – Twierdza Kłodzka, Polanica Zdrój, Duszniki Zdrój, Kudowa Zdrój,

Ø  spełniamy marzenia dzieci – zajęcia na życzenie grupy,

Ø  ognisko z pieczeniem kiełbasek,

Ø  zwiedzanie muzeum i szopki ruchomej w Bardzie

W czasie trwania turnusu realizowany będzie również program profilaktyki zdrowotnej. Dzieciom podawane będą preparaty pszczelopochodne (miód, propolis) oraz wody mineralne bogate w magnez, wapń, żelazo. Nad dzieci bezpieczeństwem i realizacją programu czuwać będzie wykwalifikowana kadra z Fundacji i kadra z Ośrodka.

Odpłatność rodziców za pobyt dziecka wynosi 800 zł. Warunkiem rezerwacji miejsca
na turnusie jest wpłata zaliczki w kwocie 400 zł, oraz wykonanie bezpłatnego badania krwi
na zawartość ołowiu w Centrum Fundacji, (jeżeli w ostatnich 6 miesiącach nie było przeprowadzane badanie). Decyduje kolejność zgłoszeń!

W sprawach organizacyjnych turnusu proszę kontaktować się z nami telefonicznie:
tel./fax. 076/8522123, droga mailową: e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub osobiście w siedzibie Fundacji,
ul. Okrzei 10, 59-220 Legnica, pok. nr 5 , I p. od pon. do piątku (7.00 – 14.00).