WAKACJE 2014 - Brak już wolnych miejsc

Fundacja prowadzi już zapisy dla dzieci i młodzieży na letnie turnusy profilaktyczno-lecznicze
w następujących terminach: 01.07 – 14.07.2014 r. i 27.07-09.08.2014 r. Uczestnicy turnusu będą przebywali w Ośrodku Wypoczynkowym „Słoneczko” w Łebie, ul.Brzozowa 14, www.sloneczko.oswiata.slask.pl

Łeba to jedna z najpopularniejszych miejscowości wypoczynkowych na polskim wybrzeżu, cechuje ją specyficzny klimat i szerokie piaszczyste plaże z bezustannie usypywanymi wydmami. Łeba otoczona jest z trzech stron wodą, od północy morzem Bałtyckim, od zachodu jeziorem Łebsko, a od wschodu jeziorem Sarbsko. Wydmy ruchome wchodzą w obszar Słowińskiego Parku Narodowego, który został uznany przez UNESCO za światowy rezerwat biosfery.

Opłata rodziców za turnus obejmuje: pobyt w pokojach 4,5 osobowych z łazienkami, wyżywienie 3 razy dziennie + podwieczorek, śniadania i kolacje w formie bufetu, obiady serwowane na  półmiskach, ubezpieczenie NNW. Sprawdzona kadra pedagogiczna podająca dzieciom miód z propolisem i do picia wodę mineralną. Opiekę medyczną sprawuje lekarz z Fundacji. Opiekę ratownika WOPR podczas trwania kąpieli morskich zapewnia ośrodek. Atrakcje na turnusie to m.in.: liczne konkursy ekologiczne, artystyczne, sportowe, animacje czasu wolnego z wykorzystaniem infrastruktury ośrodka wg harmonogramu: boisk, trampoliny, mini golfa, sal i namiotu gier, placu zabaw, parku linowego oraz rowerów i podstawowego sprzętu sportowego, wycieczki rowerowe m.in.: do Nowęcina, nad Jezioro Sarbsko, Spartakiada i gry zespołowe (dyplomy dla najlepszych), olimpiada na wesoło, jogging, Neptunalia - mianowanie na wilków morskich, konkursy (Mam Talent, Strongman), karaoke, wycieczka autokarowa do Sea Parku Sarbsk + Latarni Stilo – Sea Park Rekreacyjno-Edukacyjny w Sarbsku (basen z fokami, oceanarium 3D, muzeum rękodzieła marynistycznego). Po zwiedzaniu parku przejazd do latarni Stilo.

W czasie trwania turnusu realizowany będzie również program profilaktyki zdrowotnej. Dzieciom podawane będą preparaty pszczelopochodne (miód, propolis) oraz wody mineralne bogate w magnez, wapń, żelazo. Nad bezpieczeństwem dzieci  i realizacją programu czuwać będzie wykwalifikowana kadra z Fundacji i kadra z Ośrodka.

Odpłatność rodziców za pobyt dziecka wynosi 990 zł. Warunkiem rezerwacji miejsca na turnusie jest wpłata zaliczki w kwocie 450zł, wypełnienie ankiet oraz bezpłatne wykonanie badania krwi na zawartość ołowiu, (jeżeli w ostatnich 6 miesiącach nie było przeprowadzane badanie).

Więcej o zrealizowanym w czasie turnusu programie terapeutycznym, pedagogicznym i edukacyjnym opracowanym przez Radę Naukową Fundacji, znajdą Państwo w zakładce „Turnusy lecznicze”

Zadanie dofinansowano ze środków budżetu Samorządu Województwa Dolnośląskiego

Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej