Projekt „W zdrowym ciele zdrowy duch - program profilaktyki zdrowotnej dla dzieci z terenu wiejskiej gminy Chojnów i Ukrainy”

Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w priorytecie „Aktywne Społeczeństwo”. Termin realizacji od 2014-06-20 do 2014-10-31.

Celem głównym projektu jest poprawa zdrowia dzieci poprzez przeprowadzenie badań monitoringu biologicznego oraz wdrożenie działań profilaktycznych i terapeutycznych na turnusie zdrowotnym. W ramach pierwszego etapu projektu przeprowadzone zostaną badania stężenia ołowiu we krwi 100 dzieci zamieszkujących gminę wiejską Chojnów.

Po wykonaniu badań zostaną zorganizowane spotkania z rodzicami, w czasie których zostaną omówione wyniki badań w kontekście zagadnień mechanizmu toksycznego działania ołowiu na organizm dziecka oraz profilaktyki zdrowotnej. Dzieci zostaną objęte postępowaniem profilaktycznym lub terapeutycznym w Poradni Medycyny Środowiskowej dla Dzieci Fundacji na Rzecz Dzieci Zagłębia Miedziowego w Legnicy. W drugim etapie projektu zostanie zakwalifikowana grupa 30 dzieci, która będzie miała możliwość skorzystania z wyjazdu na turnus profilaktyczno-leczniczy. Turnus planowany jest w terminie 22.07.- 04.08.2014 r. w miejscowości nadmorskiej. Głównym kryterium kwalifikacji dzieci do wyjazdu na turnus będzie wynik badania. Ponadto w turnusie weźmie udział grupa 14 dzieci z Ukrainy, z miasta Drohobycza. W czasie pobytu na turnusie będzie realizowany program terapeutyczny i edukacyjny mający na celu ograniczenie negatywnego wpływu skażenia środowiska na zdrowie dzieci i młodzieży oraz atrakcyjny i urozmaicony program wypoczynkowy i krajoznawczy. Ważne znaczenie będzie miał również aspekt integracji ponadnarodowej z uczestnikami z Ukrainy.

W projekcie planowane są działania w partnerstwie z Gminą Chojnów, jak również z sektorem prywatnym.

Cieszymy się na współpracę z mieszkańcami gminy przy realizacji kolejnego projektu dla naszych dzieci i liczymy na włączenie się chętnych wolontariuszy w prace projektowe.

Dzieci z Drohobycza z wizyta w Ratuszu.

Projekt realizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Wsi Niedźwiedzice 23

59-225 Chojnów , tel. 604178247, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., niedzwiedzice.wordpress.com.

Partnerzy projektu:

Gmina Chojnów