Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

Na terenie wiejskiej Gminy Chojnów realizowany jest projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu  Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Realizacja działań rozpoczęła się jeszcze przed wakacjami i potrwa do października 2014 r. Projekt p.n. „W zdrowym ciele zdrowy duch – program profilaktyki zdrowotnej dla dzieci z terenu wiejskiej gminy Chojnów i Ukrainy” w priorytecie II „Aktywne Społeczeństwo” realizuje: Fundacja na Rzecz Dzieci Zagłębia Miedziowego oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Wsi Niedźwiedzice w partnerstwie z Gminą Chojnów oraz firmą P.H.U Max Robert Suszyński. Celem projektu jest poprawa zdrowia dzieci poprzez przeprowadzenie badan monitoringu biologicznego oraz wdrożenie działań profilaktycznych i terapeutycznych, zwiększenie świadomości i wiedzy dotyczącej profilaktyki zdrowia wśród dzieci i rodziców, poprawa nawyków żywieniowych, higienicznych, które ograniczają wchłanianie ołowiu oraz integracja społeczna z mieszkańcami miasta Drohobycza z Ukrainy poprzez zorganizowanie udziału dzieci z Drohobycza w programie profilaktyki zdrowotnej dzieci.

W ramach pierwszego etapu projektu w Laboratorium Toksykologii Metali Ciężkich Fundacji zostały wykonane badania na zawartość ołowiu we krwi dzieci zamieszkałych na obszarze wiejskiej Gminy Chojnów, a następnie odbyło się spotkanie z rodzicami dzieci oraz mieszkańcami gminy, podczas którego zostały przedstawione m.in. założenia i cele projektu, omówione wyniki badań oraz postępowanie profilaktyczne i lecznicze. Na spotkanie licznie przybyli mieszkańcy gminy wiejskiej Chojnów a także przedstawiciele gminy Chojnów i samorządu lokalnego. Dyskusja była bardzo ożywiona, co oznacza, że zdrowie dzieci jest bardzo ważne dla mieszkańców gminy. W drugim etapie projektu została zakwalifikowana grupa 30 dzieci z terenu wiejskiej Gminy Chojnów oraz 14 dzieci z Drohobycza na turnus profilaktyczno-leczniczy do Dziwnówka w terminie 22.07.- 04.08.2014 r. W czasie turnusu zrealizowany został program terapeutyczny, pedagogiczny i edukacyjny opracowany przez Radę Naukową Fundacji, z zastosowaniem terapii biodynamizującej, która obok leczenia klimatycznego, wpływa dodatnio na proces detoksykacji organizmu dziecka. Dzieci otrzymywały duże ilości wód mineralnych (szczawy alkaliczne) bogatych w pierwiastki konkurencyjne wobec ołowiu oraz preparaty pszczelopochodne, zażywały dużo ruchu. Bogaty program edukacji ekologicznej był realizowany podczas bezpośrednich kontaktów z przyrodą oraz w czasie wycieczek krajoznawczych, w ciekawej formie poprzez zabawy, gry i konkursy. Edukacja prozdrowotna obejmowała tematykę zdrowotnych zagrożeń środowiskowych, ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki ołowiowej, oraz sposobów przeciwdziałania ich negatywnym skutkom, promocję zdrowego trybu życia. Atrakcji na turnusie było wiele, a dzieci wspaniale odpoczęły i nabrały siły przed następnym rokiem szkolnym. Szczególnie miło wspominają wycieczkę autokarową podczas której zwiedzały Międzyzdroje i okolice (Muzeum Figur Woskowych, przechadzka po molo i Aleją Gwiazd, Park Chopina, rejs statkiem po morzu), zwiedzały Woliński Park Narodowy (rezerwat żubrów, jeziorko Turkusowe, Wapnica), chrzest morski i barwny korowód brzegiem morza, konkursy na najciekawsze fryzury, wieczory przy ognisku, dyskoteki, degustacja ryb morskich. Dzieci i młodzież z Drohobycza ze Stowarzyszenia Społeczno – Kulturalnego „Odrodzenie” pięknie śpiewały pieśni narodowe i patriotyczne, opowiadały o swojej ojczyźnie i rysowały widokówki ze swojego miasta. W Legnicy przed wyjazdem na turnus grupę uczestników Drohobycza przyjął prezydent miasta Tadeusz Krzakowski. Dzieci zwiedziły Ratusz, obejrzały etiudę promującą miasto. Opowiadały o sobie i swoim mieście, a na koniec spotkania zaśpiewały pieśni w języku polskim. Wspólny pobyt na wakacjach bardzo zbliżył dzieci z gminy Chojnów i Drohobycza, nawiązały się sympatie i przyjaźnie, i powstały już plany na następne spotkania.

Galerie z projektu

1. W dniu 09.07.14 na sali wiejskiej w Niedźwiedzicach o godz. 16.00

odbyło się Spotkanie z mieszkańcami gminy Wiejskiej Chojnów w dn. 09.07.14 - sala wiejska w Niedźwiedzicach.

2. Wizyta w Ratuszu legnickim

3.Turnus profilaktyczno-leczniczy do Dziwnówka w terminie 22.07.- 04.08.2014 r.

Fundacja na Rzecz Dzieci Zagłębia Miedziowego