ZIMOWISKO 2 0 1 5

W czasie ferii zimowych w terminie 17.01 - 23.01.2015r. dzieci będą przebywały na turnusie profilaktyczno-leczniczym  w Domu Wczasów Dziecięcych w Dusznikach Zdroju, ul. Wojska Polskiego 37, tel./fax 74/ 866-92-93, www.wczasy.alpha.pl.

Ośrodek Wczasów Dziecięcych w Dusznikach Zdroju posiada bogatą tradycję i funkcjonuje nieprzerwanie od 1947r. przyjmując dzieci z całego kraju i zagranicy.

Ośrodek położony jest w strefie uzdrowiskowej w pobliżu Parku Zdrojowego, otoczony Górami Bytrzyckimi i Orlickimi. Klimat bodźcowy i górskie powietrze pozytywnie wpływają na poprawę stanu zdrowia dziecka. Placówka posiada pokoje 3- i 4 –osobowe, jadalnię, 4 sale z pomocami dydaktycznymi, bibliotekę, świetlicę, boisko sportowe, salę dyskotekową, plac zabaw z urządzeniami sportowo-rekreacyjnymi oraz plac ogniskowy. Ponadto wykwalifikowana kadra pedagogiczna z ośrodka wspiera całodobową opiekę nad dziećmi wychowawców z Fundacji oraz pomaga w realizacji programu pobytu dzieci.

W programie obok szeregu interesujących zajęć kulturalnych, rekreacyjno-sportowych, gier, zabaw i dyskotek należy:

- wycieczka autokarowa po Kotlinie Kłodzkiej, zwiedzanie Szlaku Ginących Zawodów, skansenu składającego się z kilku drewnianych chat wiejskich. W jednej z chat w DOMU CHLEBA prezentowane są pokazy wypieku chleba tradycyjną metodą na zakwasie w piecu chlebowym. W DOMU RZEMIOSŁA dzieci wezmą udział w WARSZTACIE GARNCARSKIM i będą próbowały toczyć na kole garncarskim naczynie.

- wycieczka autokarowa do Muzeum Kopalni Złota w Złotym Stoku,

- wycieczka do Muzeum Papiernictwa . Dzieci wezmą udział w WARSZTACIE MUZEALNYM, podczas którego każde dziecko zrobi samodzielnie dla siebie na pamiątkę dwie kartki papieru; jedną ze znakiem wodnym oraz drugą, jako papier artystyczny. Dzieci poznają dzieje papieru, techniki jego wytwarzania, a także różne sposoby wykorzystania tego materiału.

- ognisko z kiełbaskami

W czasie trwania turnusu realizowany będzie również program profilaktyki zdrowotnej. Dzieciom podawane będą preparaty pszczelopochodne (miód, propolis) oraz wody mineralne bogate w magnez, wapń, żelazo. Nad dzieci bezpieczeństwem i realizacją programu czuwać będzie wykwalifikowana kadra z Fundacji i kadra z Ośrodka.

Odpłatność rodziców za pobyt dziecka wynosi 550 zł. Warunkiem rezerwacji miejsca na turnusie jest wpłata zaliczki w kwocie 300zł, oraz bezpłatne wykonanie badania krwi na zawartość ołowiu, (jeżeli w ostatnich 6 miesiącach nie było przeprowadzane badanie).

Więcej o zrealizowanym w czasie turnusu programie terapeutycznym, pedagogicznym i edukacyjnym opracowanym przez Radę Naukową Fundacji, znajdą Państwo w zakładce „Turnusy lecznicze”